fbpx

Uutisarkisto

2021 (7)

elokuu (1)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

Vesihuollon lähitulevaisuus: Ei enää juomakelpoista vettä 24/7/365?

Previous Next

Vesialalla on noussut huoli alan korkeakoulutuksen tulevaisuudesta. Tällä hetkellä Suomen korkeakouluissa vesialaa opiskellaan pääasiassa energia- ja/tai ympäristötekniikan koulutusohjelmissa ja opetuksen laajuus sekä painotukset vaihtelevat paljon eri oppilaitosten välillä.

Suuri osa kursseista on valinnaisia ja opiskelijoista kilpailevat muun muassa energia-alan uudet innovaatiot, kiertotalous, ympäristöalan suunnittelu ja hallinto jne.

Suuri osa vesialan nykyisistä työntekijöistä jää eläkkeelle jo lähivuosina. Kuinka vesiala pystyy uudistumaan ja houkuttelemaan nuoria meille jokaiselle elintärkeän perustarpeen, puhtaan veden, pariin?

Vesitekniikka on ainutlaatuinen ala, koska vesilaitoksen hyvä toiminta on yhdistelmä kemiaa, prosessitekniikkaa, konetekniikkaa, ympäristö- ja rakennusalojen ymmärrystä ja osaamista. Esimerkiksi flotaatiolla voidaan poistaa haitallisia aineita vedestä, mutta mitä jos flotaatio ei toimikaan kuten piti? Prosessin optimoimiseksi täytyy ymmärtää syyt ja tarvittaessa osata soveltaa sekä ymmärtää seuraukset.

Laitokset vanhenevat. niitä täytyy laajentaa, saneerata ja uusia, jotta ne voisivat vastata alati kiristyviin lupaehtoihin. Täytyy ymmärtää myös kuinka rakentajat toimivat, millainen on urakoinnin maailma ja millaisia sopimuksia alalla tehdään. Sekä rakennuttaminen että rakennusurakointi edellyttävät laaja-alaista osaamista ns. insinööriosaamisen lisäksi muun muassa työmaan johtamisesta, suunnittelusta ja hankintamenettelyistä.

Mikään koulu ei valmista täysin työelämään, vaan myös työelämässä opitaan. 

Minusta kaikkea ei kuitenkaan kannata sysätä yritysten vastuulle. Tässä kohtaa korkeakoulut, yritykset ja vesilaitokset voisivat tehdä entistä enemmän yhteistyötä, jotta vesihuollon toimivuus 24/7/365 pystytään turvaamaan myös tulevaisuudessa. Vesiala on laaja ja minusta siihen voisi helposti käyttää kuuden vuoden opinnot eikä pelkkiä sivuaineita.

Matti Leppäniemi

Kirjoittaja on Econet konsernin toimitusjohtaja.

Lisätiedot medialle:

Matti Leppäniemi, Econet Oy, puh.040 55 33 001, matti.leppaniemi(a)econetgroup.fi

Econet Group on vesi- ja ympäristötekniikan palveluyritys. Konserniin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin liikevaihto on noin 22 miljoonaa euroa.

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.