fbpx

Uutisarkisto

2021 (6)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

Kriisi osoittaa uudistumisen tarpeen vesihuollossa

Suomalaiset ovat ymmärtäneet huoltovarmuuden merkityksen, kun globaali pandemia on sulkenut rajoja, muuttanut työskentelytapoja ja kapseloinut osan ihmisistä asuntoihinsa. Onneksi maamme on varautunut kriiseihin. Reservejä löytyy, ruokaa ja puhdasta vettä riittää. Lyhytaikaisesta rahan puutteesta yhteiskunta selviää velkaa ottamalla, mutta ilman vettä emme kestä kuin pari päivää.

Toimivalla vesihuollolla on tärkeä rooli huoltovarmuudessa. Siksi meidän tulee punnita vesihuoltoa kansallisena pääomana.

Vesihuollon kestävyys on läpivalaistava ennen kuin seuraava luonnonkatastrofi, kulkutauti tai finanssikriisi iskee. Pystyvätkö kunnat ja yksityiset omistajat huolehtimaan omaisuudestaan? Kuinka paljon on korjausvelkaa, onko kyberturvallisuus varmistettu, ja missä kantimissa ovat henkilöstöresurssit? Minkälaista jatkuvaa kehittämistä vaaditaan, että hoidamme vesihuoltoon sisältyvää omaisuutta vastuullisesti?

Vesilaitoksilla on hyvä asiantuntijamaine ja niiden viestintä puhuttelee kansalaisia. Kinkkurasvan ja muiden jätteiden käsittely, kemikaalien vähentäminen, pohjaveden merkitys ja hulevesiasiat on kerrottu havainnollisesti, ja enemmistö on ne sisäistänyt.

Samanlaisella, suurta yleisöä puhuttelevalla tavalla pitää keskustella vesilaitosten omistusmalleista. Avainkysymyksiä ovat miten yhteiskunnan määräysvalta vesihuollossa varmistetaan niin, että se sallii yksityisen vähemmistöomistuksen – ja millaisten kumppanuuksien kautta rakennetaan vesilaitoksille uusia innovaatioita ja palveluideoita.

Kansalaisille on hyvä viestiä avoimesti, että vesihuollon on oltava yhteiskunnan määräysvallassa, mutta vesihuollon osaamista voi myydä ulos palveluna. Sille on kysyntää varsinkin niissä maissa, joissa vesihuolto on heikossa kunnossa tai sitä ei ole.

Moni on ihmetellyt, miksi pitäisi nähdä tämä vaiva, hyvinhän tässä on pärjätty. Koronakriisistä johtuen vesilaitokset tarvitsevat tuloja muualtakin kuin veroista ja palvelumaksuista. Tarvitaan lisätuloja, jotta voidaan pitää korjausvelkaa kurissa, uudistua teknologisesti ja ajaa sisään uusien osaajien sukupolvea.

Tavoitteemme on, että vesilaitokset saadaan mukaan kehittyvien maiden vesihuoltoprojekteihin antamaan paikallisille työntekijöille käyttökoulutusta. Se olisi suoraa vientituloa kunnille ja Suomelle, josta kaikki kansalaiset hyötyvät. Kaupan päälle opitaan kansainvälistä projektitoimintaa. Siellä emme kilpailisi keskenämme, vaan yhdessä, Suomena.

Matti Leppäniemi

Hallituksen puheenjohtaja

Econet Group

Teksti on julkaistu Vesitalous-lehdessä syyskuussa 2020.

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.