fbpx

Uutisarkisto

2021 (6)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

AQ-asiakaslehti: Vesialalle tarvitaan lisää osaajia

Puhdas vesi ja siihen liittyvä asiantuntemus mainitaan usein juhlapuheissa Suomen valteiksi tulevaisuuden globaalissa kilpailussa. Vedelle ja vesiosaamiselle on ladattu paljon odotuksia, kun on pohdittu esimerkiksi uusia vientimahdollisuuksia.

Asiantuntijat ovat pitkälti samaa mieltä siitä, että ilmastonmuutos aiheuttaa muutoksia maailman vesiolosuhteissa. Ilmastonmuutos sisältää paljon uhkia, mutta suomalaiselle vesialalle se voi tarjota myös mahdollisuuksia. Niiden hyödyntäminen edellyttää kuitenkin, että meillä on vesialan päteviä osaajia, jotka kykenevät toimivaan kansainvälisissä ympyröissä. Se vaatii vahvaa panostusta alan koulutukseen.

- Suomen vahva vesiosaaminen on myytti, jolle ei valitettavasti välttämättä ole katetta, Aalto-yliopiston vesihuoltotekniikan professori ja Rakennetun ympäristön laitoksen johtaja Riku Vahala sanoo.

Hänen mukaansa vesiosaamisen tasoa voidaan tarkastella ainakin kahdesta näkökulmasta: Laadullisesta ja määrällisestä. Muissa pohjoismaissa koulutetaan huomattavasti enemmän vesiosaajia kuin Suomessa. Myös vesialalla toimivat yritykset ovat naapurimaissa kansainvälisempiä kuin täkäläiset yritykset.

Osaamisen ja koulutuksen laadun vertailu on hankalaa. Osaaminen ei ole staattista, vaan sitä pitää kehittää panostamalla koulutukseen. Vahala kehuu ministeriöiden, Business Finlandin ja Suomen Akatemian panostuksia vesialan tutkimukseen, mutta alan sisällä satsaukset ovat olleet hänen mukaansa vaatimattomia. Lisäksi yritysten ja yliopistojen välinen yhteistyö on valitettavan vähäistä.

Nykyisellään Aalto-yliopistosta valmistuneet sijoittuvat laajalti eri tyyppisiin vesi- ja ympäristötekniikan tehtäviin, kuten esimerkiksi suunnittelutoimistoihin, isoihin vesilaitoksiin tai julkissektorille. Sen sijaan vain harvat hakeutuvat pääkaupunkiseudun ulkopuolelle vesihuoltolaitoksiin. Myös yrittämällä voi kuitenkin tehdä rahaa vesialalla, etenkin jos se perustuu osaamiseen.

Vantaalla toimivan ammattikorkeakoulu Laurean aluepalvelupäällikön Anssi Kuuselan mukaan vesialan koulutus ja siihen liittyvä koulutusvienti ovat Suomessa suhteellisen pientä. Tilannetta voitaisiin parantaa harjoittamalla nykyistä tiiviimpää yhteistyötä ja koordinaatioita alan eri toimijoiden kesken.

Yhteistyön näkyvin muoto lienee Finnish Water Forum, eli Suomen vesifoorumi, jossa on mukana yli 130 alan toimijaa. Anssi Kuusela toimii vesifoorumin tutkimus- ja koulutusryhmän puheenjohtajana sekä Laurean yhteyshenkilönä.

Yhdeksi askeleeksi Kuusela kuuluttaa koulutuspuolella laajempia oppikokonaisuuksia. Valtakunnallinen kokonaisvaltainen ja yhtenäinen ajattelutapa puuttuu. Akateemisen maailman ja yritysten välille pitäisi myös saada entistä laajempaa ja syvempää yhteistyötä.

Koulutusvientiin yhteistyö ja koordinaatio avaisivat isoja mahdollisuuksia. Ammattikorkeakoulujen piirissä tilannetta on pyritty paikkaamaan perustamalla koulutusvientiyhtiö EduExcellence Oy, jossa on tasaosuuksin mukana kolme ammattikorkeakoulua: Laurea, Metropolia ja Haaga-Helia.

 

Lue artikkeli kokonaisuudessaan vuoden viimeisestä AQ-asiakaslehdestä sivulta 8. 

Haluaisitko tilata digitaalisen AQ-asiakaslehden sähköpostiisi? AQ ilmestyy kaksi kertaa vuodessa ja voit liittyä tilaajaksi tästä. 

 

Lisätiedot medialle:

Econet Groupiin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konserni työllistää noin 60 henkilöä Suomessa ja vientimaissa.

 

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.