fbpx

Uutisarkisto

2021 (7)

elokuu (1)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

AQ: Toimiva vesihuolto on monen asian summa

Econetin perustaja, pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Matti Leppäniemi on kiertänyt veden perässä maailmaa jo lähes neljän vuosikymmenen ajan. Hän on ollut mukana rakentamassa ja vetämässä vesihuoltoprojekteja sekä kehittyvissä maissa että teollisuusmaissa.

Leppäniemi on nähnyt, miten epätasaisesti makea vesi on jakautunut maailmalla ja miten suhtautuminen veteen vaihtelee sen mukaan, miten paljon sitä on missäkin tarjolla. Tämä asetelma ei hänen mukaansa lähitulevaisuudessa muutu. Päinvastoin, ilmastonmuutos uhkaa kärjistää tilannetta entisestään.

Veden epätasainen jakautuminen on Leppäniemen mukaan johtanut siihen, että teollisuusmaissa vesihuollon painopiste on asettunut jätevesien puhdistamiseen. Kehitysmaissa taas ollaan eniten kiinnostuneita puhtaasta vedestä.

- On tärkeää muistaa, että siellä missä vedestä on kova pula, siitä tulee helposti myös poliittinen pelinappula ja itsekkäiden pyrkimysten nostattaja. Nämä haasteet pitäisi pystyä tunnistamaan esimerkiksi vesihuoltoon liittyvien kehitysapuprojektien yhteydessä. Samalla pitäisi pohtia nykyistä enemmän sitä, miten niukat voimavarat käytettäisiin mahdollisimman tehokkaasti, Leppäniemi patistaa.

- Kehitysyhteistyövaroja käytetään yksinkertaisten matalakaivojen kaivamiseen maaseudulle, vaikka meillä olisi tarjota erittäin korkeatasoista tietoa ja osaamista rakennettujen ympäristöjen vesihuollosta. Jos halutaan saada samalla rahalla aikaan mahdollisimman paljon hyvää, niin pitää mennä kaupunkien slummeihin.

Matti Leppäniemen mielestä vesihuollon osaaminen on Suomessa hyvissä kantimissa, mutta hän on huolissaan siitä, että alalla syntyy uusia innovaatioita harvakseltaan.

Leppäniemen mukaan Suomen pitäisi pystyä Israelin tavoin profiloitumaan ja nostamaan kansainvälistä tunnettuuttaan vesialan osaajana. Hänen mukaansa Suomen luontoa ja tuhansia järviä mainostetaan maailmalla puhtaudestaan, mutta herättääkö mielikuvia Suomen osaamistasosta.

Hyvin toimiva vesihuoltojärjestelmä on monen tekijän summa, jonka yhdeksi tärkeäksi osaksi Leppäniemi nostaa vapaaehtoistyön. Suomessa lähes jokaisella järvellä toimii vesiensuojeluyhdistys, joka seuraa vesistön tilaa ja raportoi siitä. Erilaiset seurat ja yhdistykset tekevät merkittävää työtä vesien ympärillä.

- Tällaista vesihuollon kokonaismallia ja osaamista pitäisi viedä maailmalle matalan teknologiatason rengaskaivojen sijaan.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan syksyn AQ-asiakaslehdestä sivulta 8. 

Haluaisitko tilata digitaalisen AQ-asiakaslehden sähköpostiisi? AQ ilmestyy kolme kertaa vuodessa ja voit liittyä tilaajaksi tästä. 

 

Lisätiedot medialle:

Econet Groupiin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin vuotuinen liikevaihto on noin 18 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 60 henkilöä Suomessa ja vientimaissa.

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.