fbpx

Uutisarkisto

2021 (6)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

Tsaarinaikaiset vesiputket hajoavat: onko vesi-infran toimivuus turvattu?

Vuoden 2019 aikana on Helsingissä sattunut useita suuria putkirikkoa, jotka ovat sekoittaneet sekä kaupunginosan liikennettä että muun muassa Hakaniemen kauppahallin korjausaikataulun. Tämä on tuonut yleiseen tietoon, että pääkaupungin vettä kulkee suuria määriä tsaarinaikaisissa, 1880-luvulla rakennetuissa putkissa.

Viidennes puhdistetusta vedestä valuu hukkaan huonoista putkista

Kehittyneessä maailmassa puhdasta vettä on totuttu pitämään itsestäänselvyytenä, joten vesihuoltoverkostojen – kuten muunkin yhteisen infran – ylläpitoa on laiminlyöty.
Meidän pitäisi suhtautua kriittisemmin siihen, että vesihuollon ongelmat nousevat yleiseen tietoisuuteen vain, kun suuremmissa kaupungeissa sattuu näyttävä putkirikko, liikennekaaosta ja taloudellisia vahinkoja. Tai jos tapahtuu pahin, juomavesi saastuu alueellisesti.

Vähemmän tunnettu ongelma on, että huomattava määrä jo puhdistettua vettä menee koko ajan hukkaan, koska huonokuntoinen putkisto vuotaa. On arvioitu, että noin 20 prosenttia puhdistetusta vedestä valuu putkirikkojen takia hukkaan Suomessa.

Kysymys liittyy myös energiansäästöön. Kun vettä puhdistetaan, se vie energiaa. Energian tuotanto aiheuttaa kustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä. Huonokuntoinen ja vuotava verkosto aiheuttaa siis välillisesti sekä ylimääräisiä kustannuksia että hiilidioksidipäästöjä ilmakehään.

Valtakunnallinen vastuunottaja puuttuu vesihuollosta

Vesihuolto on Suomessa kunnallisten vesilaitosten vastuulla ja juomaveden tuotantomme on hajautunutta, meillä on vain muutama suuri vesilaitos ja satoja pieniä. Esimerkiksi Hollannissa on kymmenen alueellista vesilaitosta, jotka vastaavat talousveden jakelusta.

Monet tehdyt selvitystyöt myös kannustavat vesilaitoksia yhtiöitymään ja yhdistymään. Näin saavutetaan taloudellisia etuja, jotka voidaan käyttää myös vesihuollon toimivuuden parantamiseksi.

Lauri Leskinen

Econet Groupin toimitusjohtaja

 

Lisätiedot medialle:

Lauri Leskinen, toimitusjohtaja, Econet Group Oy, puh. 044 724 5639, lauri.leskinen(at)econetgroup.fi

Econet Groupiin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin vuotuinen liikevaihto on noin 18 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 60 henkilöä Suomessa ja vientimaissa.

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.