fbpx

Uutisarkisto

2021 (6)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

Ilmastonmuutoksen seuraukset usein "vesivälitteisiä"

- Ilmastonmuutos ei etene ainoastaan huolestuttavaa tahtia, vaan nopeammin kuin tähän asti on arveltu, ilmastonasioihin perehtynyt Oras Tynkkynen sanoo.

Pariisin ilmastosopimus pyrkii rajaamaan lämpötilan nousun 1,5 asteeseen, maapallon keskilämpötilan ennustetaan nousevan vuosisadan loppuun mennessä 3 astetta. Jos nousu aiotaan puristaa 1,5 asteeseen, vaaditaan radikaaleja toimia. Ne eivät ole mahdottomia, koska menetelmät tunnetaan. Kysymys on poliittisesta tahdosta, Tynkkynen arvioi.

Suomalaiset ovat jo 1990-luvulta lähtien olleet hyvin tietoisia ilmastonmuutoksesta ja valmiit rajoittamaan sekä yhdyskuntien että teollisuuden ja liikenteen päästöjä.

Samaa mieltä Tynkkysen kanssa ilmastonmuutoksen todellisuudesta on SYKE:n vesikeskuksen johtaja Anna-Stina Heiskanen. Hän muistuttaa, että kansainvälinen ilmastopaneeli on kerännyt tietoja vuosikymmenten ajalta, eikä johtopäätöksistä ole epäselvyyttä: ilmasto lämpenee.

- Ilmastopaneelin tutkimusten laadun arviointi on varsin kattavaa. Kun tämä tieto- ja havaintomäärä sekä tiedemiesten työ pannaan toiseen vaakakuppiin, jäävät niin sanotut ilmastonmuutosskeptikot hyvin yksinäiseksi ja heikoksi vastapuoleksi.

Heiskasen mukaan olemme keskellä radikaalia muutosta, joka - ellei mitään tehdä - voi johtaa jopa 3-4 asteen keskilämpötilan nousuun. Tällöin muutokset olisivat jo hallitsemattomia. 

- Suuri osa ilmastonmuutoksen vaikutuksista on "vesivälitteisiä", Oras Tynkkynen muotoilee. Merenpinta nousee, rankkasateet yleistyvät, samoin kuivuus, mistä seuraa tulipaloja ja ongelmia maanviljelylle. Suomi on siinä mielessä onnellisessa asemassa, että meillä ovat maailman ehkä parhaat vesivarat ja pohjavettä yleensä riittää. Viime kesän pitkä helle- ja kuivuusjakso osoitti kuitenkin, että emme ole immuuneja ilmastonmuutoksen vesivälitteisille vaikutuksille.

Seurausten torjumiseksi Tynkkynen ehdottaa vesihuoltoalalle toimenpidelistaa, johon kuuluvat yleinen energiatehokkuuden parantaminen, siirtyminen uusiutuvaan energiaan, jätevesilietteiden mädätys biokaasuksi ja ravinteiden kierrätys.

Suomalainen vesiosaaminen on korkealla tasolla ja sille on kysyntää maailmalla. Tulevaisuudessa kysytään kuitenkin entistä enemmän vettä säästäviä kastelujärjestelmiä ja merivedestä juomavettä valmistavia järjestelmiä. Koska Suomessa on ollut yllin kyllin sekä kastelu- että juomavettä, meillä ei ole ollut tarvetta kehitellä tällaisia tuotteita. Ilmastonmuutoksen eteneminen tarjoaa kuitenkin näille tuotteille yhä enemmän bisnesmahdollisuuksia.

Anna-Stina Heiskanen ottaa esille ilmastonmuutoksen vesitaloudelle tuomista uhkista puhuessaan Ilmatieteen laitoksen koordinoiman SIETO -hankkeen, jossa selvitettiin Suomen sää- ja ilmastoriskejä.

- Hankkeen raportissa luetellaan monenlaisia riskitekijöitä, jotka ilmastonmuutos aiheuttaa vesitaloudelle. Yksi niistä on vesistöjen suurtulvien mahdollinen lisääntyminen. Varteenotettavan riskin muodostavat kaupunkien hulevesitulvat, jotka yleistyvät sitä mukaa kun kaupungit sekä kasvavat että tiivistyvät ja sateet lisääntyvät. Ylipäänsä äärisäät, kuten myrskyt, tulvat, rankkasateet ja kuivuuskaudet yleistyvät. Ilmastonmuutos ikään kuin terävöittää näitä ilmiöitä.

- Vuodenaikaisuuskin näyttäisi olevan muuttumassa. Kevättulvat aikaistuvat ja kesät ovat entistä vähävetisempiä. Hyydetulvariski lisääntyy ja pienet pohjavesiesiintymät kuivuvat herkemmin kuin ennen. Samalla pohja- ja pintaveden laatu voi heikentyä. Rankkasateiden ennakoitu lisääntyminen aiheuttaa tulvia, minkä seurauksena rajallinen viemärikapasiteetti joutuu koetukselle. Samalla tulvavedet voivat huuhtoa ravinteita ja taudinaiheuttajia. Suomessa on varauduttava siihen, että raakaveden laatu kärsii näiden ilmiöiden seurauksena.

Lue artikkeli loppuun Econet Groupin AQ-asiakaslehdestä sivulta 8.

Lukisitko mieluummin painettua AQ-asiakaslehteä? Lähetä viesti osoitteeseen: info(at)econetgroup.fi niin lähetämme painetun asiakaslehden postitse. AQ-asiakaslehti on maksuton tilaajille.

 

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.