fbpx

Uutisarkisto

2021 (6)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

Vesihuollon riskejä on muuallakin kuin putkissa

Kansallisen turvallisuuden ja huoltovarmuuden parantaminen on nyt tapetilla, joten on puhuttava myös vedestä, koska ilman sitä yhteiskunta pysähtyy parissa päivässä.

Näkökulma, jonka haluan nostaa esiin, on vesi-infran, sen rakentamisen ja ylläpidon valtakunnallinen vahvistaminen. Vesilaitokset ovat nyt satojen tahojen omaisuutta. Suunnittelusta, rakentamisesta, huollosta ja ylläpidosta vastaavat kuntien organisaatiot ja yksityiset yritykset. Näitäkin toimijoita on satoja. Valtakunnallinen koordinaatio puuttuu – vesihuoltoa valvoo neljä eri ministeriötä riippuen siitä, onko kyse juomavedestä, sen laadusta, jätevedestä tai riskin toteutuessa pelastustehtävästä.

Yritysten kuntoon pitää kiinnittää huomiota. Alan toimijat ovat useimmiten pieniä ja paikallisia, ja monet yrittäjistä ovat tulossa eläkeikään. Liikaa kallisarvoista tietoa on avainhenkilöiden muistin varassa. Kunnille ja pienille suunnittelu- ja urakointiyrityksille on kova ponnistus ottaa haltuun digitalisoituva tekniikka. Olen vakuuttunut, että voimme kehittää kansallisen tason osaamisen nykyistä tehokkaammin vain suuremmassa yrityskoossa.

Kun paikallinen vesikriisi syystä tai toisesta iskee, saamme uutisista seurata, kuinka työlästä yhden kunnan on puhdistaa vesijakeluverkostoaan. Olen varma, että kunnan organisaatio ja sen kumppanit ovat paiskineet ympäripyöreitä päiviä saadakseen tilanteen hallintaansa. Silti kuntalaiset joutuvat kärsimään ongelmasta viikkokausia. Jos kriisejä sattuisi yhtä aikaa useampia samalla alueella, resurssit eivät riittäisi. Tämä osoittaa, kuinka haavoittuvainen vesihuolto on.

Tarvitsemme vahvemmat rakenteet sekä vesijärjestelmien omistajuuteen että palveluntarjoajapuolelle: enemmän valtakunnallista koordinaatiota ja julkista pääomaa infran ylläpitoon sekä yritysten konsolidointia ja kilpailun vauhdittamista. Paras osaaminen on saatava kaikkien käyttöön, järjestelmien riskit on kartoitettava paremmin, avainasemassa olevia urakoitsijoita ja suunnitteluyrityksiä on vahvistettava kotimaisin omistajavoimin.

 

Matti Leppäniemi

Kirjoittaja on Econet- konsernin toimitusjohtaja.

Lisätietoja medialle:

Matti Leppäniemi, Econet Oy, puh. 040 553 3001, matti.leppaniemi(at)econetgroup.fi

Econet Group on vesi- ja ympäristötekniikan palveluyritys. Konserniin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin liikevaihto on noin 20 miljoonaa euroa.

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.