fbpx

Uutisarkisto

2021 (6)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

Kuka maksaa vuotavan vesiverkoston?

Previous Next

Suomessa vesiverkoston vuotoihin valuu keskimäärin hukkaan 20 prosenttia vesilaitoksen tuottamasta vedestä. Se on vuorokaudessa jopa  50 miljoonaa litraa vettä, joka pidemmän päälle näkyy myös kuluttajille kasvavina hintoina. Verkoston vuotojen määrä kasvaa lähitulevaisuudessa, koska suurin osa verkoston putkistosta on käyttöikänsä päässä.

- Vesiverkoston vuotoja ei korjata, koska vesi on edullista. Tällä hetkellä vesilaitoksille on kannattavampaa korjata vuodot niiden sattuessa, koska niitä sattuu nyt määrällisesti vähän. Tulevaisuudessa vuotojen määrä todennäköisesti kasvaa merkittävästi, kertoo Econetin toimitusjohtaja Matti Leppäniemi.

Helsingissä vesilaitos tuottaa puhdistettua talousvettä noin 90 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Myös vesilaitos menettää tuloja, koska puhdistettua vettä valuu verkostovuotoihin. Suurin osa putkistosta on käyttöikänsä päässä, koska putkistot on rakennettu 1960-1970-luvuilla. Putkistojen käyttöikä on keskimäärin 50 vuotta. Lisäksi haasteena on putkistojen sijainti maan alla, jonka vuoksi vesiverkoston todellisesta kunnosta on vähän tietoa.

- Tulevaisuudessa voi käydä niin, että emme pysty maksamaan saneeraus- ja korjausvelkaa. Ulkomaisilla jättiyrityksillä tosin voisi olla varaa korjata vuotavat putkistot. Kiinassa vuotoprosentti on keskimäärin 15 prosenttia, joka on pienempi kuin Suomessa, koska verkostot ovat yleensä nuorempia. Veden hinta on suhteutettuna kalliimpaa, minkä vuoksi verkostosta pidetään huolta, kertoo Econetin kehitysjohtaja Antti Herlevi.

Vesiverkoston ja –laitosten saneerausvelka kasvaa tiedon vähäisyydestä riippumatta.

- Kysymys on, mitä kuluttaja saa jos vesilaitos korjaisi vesivuodot? Saneerausvelka saattaa korottaa veden hintaa joka tapauksessa, vaikka vesiverkosto korjattaisiin. Suurten tai useiden verkostovuotojen ennakoiva tai ylläpitävä korjaustyö olisi edullisempaa kuin vaurioiden korjaaminen, kertoo Leppäniemi.

Vesihuoltolain mukaan vesilaitosten tavoite on turvata kohtuullisin kustannuksin saatavissa oleva vesihuolto. Ne saavat tuottaa enintään kohtuullista tuottoa pääomalleen. Markkinoilla ei ole yksityisiä palveluntuottajia tai kilpailua.

 

Lisätietoja medialle:

Matti Leppäniemi, Econet Oy, puh. 040 553 3001, matti.leppaniemi(at)econetgroup.fi

Antti Herlevi, Econet Oy, puh. 040 565 9635, antti.herlevi(at)econetgroup.fi

Econet Group on vesi- ja ympäristötekniikan palveluyritys. Konserniin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin liikevaihto on noin 22 miljoonaa euroa.

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.