fbpx

Uutisarkisto

2021 (6)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

Pienistä pisaroista kasvaa iso potti

Previous Next

Ihmiselle välttämätöntä makeaa vettä on saatavilla maapallolla epätasaisesti ja lähes 50:ssä maassa eletään jatkuvassa veden puutteessa. YK on arvioinut, että vuosittain lähes miljoona vastasyntynyttä lasta kuolee puhtaan veden ja hygienian puuttumisesta aiheutuviin tauteihin.

Me suomalaiset olemme puhtaan veden suhteen etuoikeutetussa asemassa. Euroopan unionin maista Suomella on eniten uusiutuvia luonnonvesivaroja henkeä kohden. Meillä on paljon vettä, se on hyvää ja sitä on jatkuvasti saatavilla, mutta sitä valuu myös paljon hukkaan. Juuri siksi meidän pitäisi kerran vuodessa viettää vedetöntä päivää, jotta osaisimme arvostaa puhdasta vettä.

Kuvitellaanpa, että jokaisella olisi käytössä 10 litraa vettä henkeä kohden päivässä. Aamulla pesemme vain kasvot ja hampaat, sekä hyödynnämme yön aikana wc-pönttöön varastoituneen veden aamun tarpeisiin. Päivällä syömme raakaruokaa, sillä ruoanlaittoon saatikka tiskaamiseen tai pyykinpesuun vettä ei ole riittävästi. Juomme vettä säästeliäästi uhmaten suositusta juoda vähintään kaksi litraa vettä päivässä. Miltä tuntuu, kun vesi riittää juuri ja juuri päivän tarpeisiin?

Vesilaitos tuottaa puhdistettua talousvettä keskimäärin 90 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Siitä noin 20 % valuu vesijohtoverkoston vuodoissa hukkaan. Vuorokaudessa se tarkoittaa 50 miljoonaa litraa, mikä vastaa 30 uima-altaallista vettä. Jos putkien vuodot saataisiin kuriin, saisimme kasaan 10 litraa puhdasta juomavettä viidelle miljoonalle ihmiselle.

Veden puhdistaminen vaatii myös resursseja, jotka valuvat samalla hukkaan. Kun veden hinta asiakkaalle on hieman yli kolme euroa kuutiometriltä, menettää vesilaitos putkivuotojen takia yli 50 miljoonaa euroa myyntituloja vuodessa. Pidemmän päälle se näkyy myös asiakkaiden hinnoissa, mutta osoittaa, että jos pelkästään vesiputkien vuodoissa valuu hukkaan näin paljon rahaa vuosittain, on meillä suomalaisilla varaa auttaa heikoimmassa asemassa olevia lapsia.

Econet-konserni haastaa kaikki Suomen vesilaitokset mukaan summalla, joka on suhteellisesti verrannollinen vesijohto-ja viemäriverkoston korjausvelkaan. Autetaan yhdessä maailman lapsia ja annetaan heille mahdollisuus puhtaaseen veteen. 

Kaikki joukolla mukaan ja laitetaan hyvä liikkeelle. Katso tiimimme sivulta, minkälainen keräyspotti on jo kasassa.

 

Matti Leppäniemi

Kirjoittaja on Econet- konsernin toimitusjohtaja.

 

Lisätietoja medialle:

Matti Leppäniemi, Econet Oy, puh. 040 553 3001, matti.leppaniemi(at)econetgroup.fi

Nenäpäivän keräys: Sanni Joensuu, Econet Oy, puh. 044 745 2240, sanni.joensuu(at)econetgroup.fi

Econet Group on vesi- ja ympäristötekniikan palveluyritys. Konserniin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin liikevaihto on noin 22 miljoonaa euroa.

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.