fbpx

Uutisarkisto

2021 (7)

elokuu (1)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

Kuinka pärjätä kiinalaisessa työkulttuurissa?

Previous Next

Suomalaisen ja kiinalaisen työkulttuurien suurimmat erot voidaan tiivistää kolmeen eroavaisuuteen.

Kiinalaisessa kulttuurissa yleisin johtamistyyli on paternalistinen, jossa paternalistinen hahmo johtaa organisaatiota hierarkisessa järjestelmässä. Tämän takia kiinalaiset ovat hyvin varovaisia valitessaan sopivia termejä puhutellessaan ja tervehtiessään toisia. Yleisesti ottaen Kiinassa pidetään epäkohteliaana, jos iältään vanhempia tai korkeammassa asemassa olevia henkilöitä puhuttelee pelkällä etunimellä. Työelämässä vanhempia työntekijöitä ja esimiehiä puhutellaan aina kohteliaasti sukunimen ja tittelin yhdistelmällä, kuten: ”johtaja Wang”.  Suomessa on tavanomaista kutsua esimiestä pelkällä etunimellä.

Kiinalaista kulttuuria pidetään suhdekeskeisenä. Suhdekeskeisessä kulttuurissa ihmiset hoitavat asiat monimutkaisten verkostojen tai henkilökohtaisten kontaktien avulla. He ovat tekemisissä mieluiten perheen, ystävien tai tuttujen kanssa, koska heihin voi luottaa. Kiinalaiset kokevat olevansa epämukavuusalueellaan, jos heidän täytyy tehdä yhteistyötä tuntemattomien kanssa. Tämän vuoksi suhdekeskeisessä kulttuureissa halutaan tuntea hyvin potentiaalinen bisneskumppani ennen yhteistyötä. Esimerkiksi kokoukset voivat olla pitkiä ja tuntua päämäärättömiltä, koska kiinalaisessa kulttuurissa kokoukset mielletään suhteen rakentamiseksi. Suomea pidetään asiakeskeisenä kulttuurina ja suomalaiset ovat suhteellisen avoimia työskentelemään yhdessä tuntemattomien kanssa.

Kolmas eroavaisuus on viestintä, joka voidaan jakaa matalan ja korkean kontekstin viestintään. Matalan kontekstin viestinnässä viestiminen on suoraa ja sen tarkoitus on selkeä. Korkean kontekstin viestinnässä viestiminen ja sen tarkoitus on epäsuora. Korkean kontekstin viestintä on verrattavissa jäävuoreen, jossa vedenrajan alapuolella on enemmän tietoa, kuin jäävuoren huipulla eli mitä sanotaan ääneen.

Keskusteluissa kiinalaiset uskovat, että negatiiviset asiat ja erimielisyydet pitäisi näyttää epäsuorasti ja ”ei” sanan käyttämistä tulee välttää. Kokouksissa kiinalaiset näyttävät harvoin erimielisyyttään tai kritiikkiä suoraan, vaikka he olisivat täysin eri mieltä. Kiinassa erimielisyys voidaan nähdä haasteena auktoriteettia kohtaan tai jopa henkilökohtaisena uhkana.

Suomessa suositaan suoraa viestintätapaa. Suomalainen miettii tarkasti mitä sanoo ja todella tarkoittaa sitä. Lisäksi suomalaiset odottavat, että muut toimivat samalla tavalla.

 

Lisätiedot medialle:

Yuan Xu, Econet Oy, matkap. +358 44 087 8728, yuan.xu(at)econetgroup.fi

Econet Group on vesi- ja ympäristötekniikan palveluyritys. Konserniin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin liikevaihto on noin 22 miljoonaa euroa.

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.