fbpx

Uutisarkisto

2021 (6)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

Econet-konsernin Nenäpäivän haaste: älä kaada vettä maahan

Previous Next

Ottakaamme keskimääräinen esimerkki Suomesta. Se menee näin: vesilaitos tuottaa puhdistettua talousvettä 90 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Siitä noin 20 % jää laskuttamatta eli vettä kuluu mm. pesuihin ja huuhteluihin ja häviää erilaisiin verkostovuotoihin 18 milj./m3 vuodessa eli noin 50 000 kuutiota vuorokaudessa, joka on 50 000 000 litraa eli viisikymmentä miljoonaa litraa vuorokaudessa.

Siis viisi miljoonaa ihmistä saisi kymmenen litraa päivässä puhdasta juomavettä jos kuvitteellinen vesilaitos saisi hävikin ja vuodot kuriin.

Mitä tämä kaikki sitten maksaa?

Se riippuu siitä tarkastellaanko asiaa veden tuotantokustannusten tai laskuttamattoman myynnin kannalta. Helsingissä asiakkaalta laskutetaan toimitetusta vedestä verollisena 3,12 €/m3 sisältäen jätevesimaksun. Näin laskien vesilaitos menettää myyntituloa yli viisikymmentä miljoonaa euroa vuodessa.

Näin siis teoriassa, käytännössä asia on varmasti toisin, mutta pointti on siinä, että meillä suomalaisilla on varaa auttaa meitä heikommassa asemassa olevia.

Ihmiselle välttämätöntä makeaa vettä on saatavilla maapallolla epätasaisesti. Vähiten makeaa vettä on Pohjois-Afrikassa, Aasiassa laajemmassa merkityksessä ja erityisesti Länsi-Aasiassa eli Lähi-idässä. Vajaat viisikymmentä maata ja kansakuntaa elää jatkuvassa makean veden puutteessa.

Me suomalaiset olemme etuoikeutetussa asemassa tässäkin asiassa. Euroopan unionin maista Suomella on eniten uusiutuvia luonnonvesivaroja henkeä kohden. Vettä meillä on paljon ja se on hyvää ja sitä on jatkuvasti saatavilla. Ihan vaan sen takia, omasta ja muiden puolesta meidän suomalaisten tulisi viettää vähintään kerran vuodessa: Vedetöntä Päivää.

Kuvitellaan leikkisästi että meillä (sinulla ja minulla) on käytössä 10 litraa vettä henkeä kohden päivässä. Aamulla pesemme vain kasvot ja hampaat. Täysistunnolle kannattaa istahtaa heti aamusta, koska wc kulhoon yön aikana varastoitunutta huuhteluvettä ei kannata tuhlata aamuvirtsan mukana viemäriin. Iltapesun suoritamme kuivapesuna hiukset harjaamalla ja kainalot kaapimalla. Päivällä syömme raaka ravintoa koska ruuan laittoon vettä ei ole riittävästi; saatikka tiskaamiseen. Juomme vettä säästeliäästi uhmaten terveysterapeuttien ohjetta juoda vähintään kaksi litraa vettä päivässä. Miltä tuntuu?

Econet-konserni haastaa Suomen vesilaitokset sopivaksi katsomallaan rahasummalla, joka on suhteellisesti verrannollinen vesijohto-ja viemäriverkoston korjausvelkaan loka-marraskuussa järjestettävään nenäpäiväkeräykseen, joka huumorin ja viihteen avulla pyrkii auttamaan kehitysmaiden lapsia sekä edistämään kansakuntien välistä oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa.

Kaikki joukolla mukaan ja laitetaan hyvä liikkeelle.

 

Matti Leppäniemi

Kirjoittaja on Econet- konsernin toimitusjohtaja.

 

Lisätietoja medialle:

Matti Leppäniemi, Econet Oy, puh. 040 553 3001, matti.leppaniemi(at)econetgroup.fi

Nenäpäivän keräys: Sanni Joensuu, Econet Oy, puh. 044 745 2240, sanni.joensuu(at)econetgroup.fi

Econet Group on vesi- ja ympäristötekniikan palveluyritys. Konserniin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin liikevaihto on noin 22 miljoonaa euroa.

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.