fbpx

Uutisarkisto

2021 (6)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

Vesihuollon globaalit haasteet ja instituutioiden roolit

Previous Next

Suomalaiset pääsevät nauttimaan luksuksesta, joka on sadoille miljoonille ihmisille kaukainen haave. UNICEF & WHO:n tilaston mukaan koko maailmassa puuttuu turvallista vettä noin 0,7 ja perussanitaatio noin 2,5 miljardilta ihmiseltä. Todellisuus on vieläkin karumpi, koska vesihuollon järjestelmät eivät usein toimi kunnolla. Lisäksi 80 prosenttia maailman jätevesistä jää täysin puhdistamatta.

Kunnat tai julkiset yhteisöt omistavat maailman vesilaitoksista noin 90 prosenttia, viemärilaitoksista noin 95 prosenttia ja hulevesilaitoksista lähelle 100 prosenttia. Kuntien rooli suhteessa vesihuoltopalveluihin ja niitä tuottaviin tapoihin vaihtelee kuitenkin paljon eri maissa.

Toimivalla vesihuollolla voidaan erityisesti kehittyvissä maissa edistää tasa-arvoa, parantaa lasten ja naisten elinoloja sekä ennaltaehkäistä sairauksia. Kehittyneiden maiden, kuten Suomen, historia osoittaa tämän.

Suomessa kunnat vastaavat vesihuollon järjestämisestä kun niiden omistamat laitokset tai vesiosuuskunnat tuottavat vesihuoltopalveluita. Yksityissektorilta voidaan ostaa palveluita ja tarvikkeita. Kaupungeissa vesi- ja viemärilaitokset ovat pääosin integroituja.

Englannissa yksityissektori omistaa vesihuoltolaitokset. Kansalaisilla on sääntelyn kautta oma roolinsa, mutta piirikunnat ja paikallisviranomaiset ovat tästä sivussa. Liettuassa tilanne muistuttaa Suomea, vaikka yksityissektori on vasta kehittymässä.

Globaalilla tasolla kunnat ovat 2000-luvun alusta lähtien peruneet yksityisten operaattoreiden kanssa tekemiään pitkäaikaisia sopimuksia. Yksityissektorin rooli on kuitenkin ollut ja on erittäin tärkeä palvelujen kuten urakoinnin, suunnittelun ja laitetoimitusten kautta.

Teknisten artefaktien rinnalle tarvitaan parempaa osaamista ja institutionaalista ymmärrystä.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan konsernin näköislehdestä sivulta 15.

Tapio Katko

Kirjoittaja on UNESCO-oppituolin haltija, Dosentti, Tampereen teknillinen yliopisto.

Oikaisu: 1.5.2017 julkaistussa AQ:ssa oli ”Suomessa kunnat vastaavat vesihuollon järjestämisestä kun niiden omistamat vesiosuuskunnat tuottavat vesihuoltopalveluita.” Lauseessa on painovirhe. Suomessa kunnat vastaavat vesihuollon järjestämisestä kun niiden omistamat laitokset tai vesiosuuskunnat tuottavat vesihuoltopalveluita.

Lisätietoja medialle:

Tapio Katko. UNESCO-oppituolin haltija, Dosentti, Tampereen teknillinen yliopisto. tapio.katko(at)tut.fi

Econet Group on vesi- ja ympäristötekniikan palveluyritys. Konserniin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin liikevaihto on noin 22 miljoonaa euroa.

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.