fbpx

Uutisarkisto

2021 (7)

elokuu (1)

toukokuu (2)

huhtikuu (1)

helmikuu (3)

2020 (3)

joulukuu (1)

syyskuu (2)

2019 (17)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (2)

syyskuu (1)

elokuu (1)

heinäkuu (3)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

tammikuu (1)

2018 (11)

joulukuu (3)

elokuu (1)

kesäkuu (1)

toukokuu (1)

huhtikuu (2)

maaliskuu (1)

helmikuu (2)

2017 (50)

joulukuu (2)

marraskuu (9)

lokakuu (7)

syyskuu (5)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (3)

toukokuu (5)

huhtikuu (4)

maaliskuu (4)

helmikuu (4)

tammikuu (3)

2016 (10)

joulukuu (1)

marraskuu (1)

lokakuu (1)

syyskuu (2)

elokuu (2)

heinäkuu (2)

kesäkuu (1)

Uutisten haku

Ikiaikainen vesiverkosto

Previous Next

Tiedätkö, miten etsitään vesiverkoston vuodot? Vuodot voidaan paikantaa esimerkiksi videokuvauksella tai käyttämällä laitetta, joka kuuntelee vuodon aiheuttamaa ääntä. Miltä nämä vaihtoehdot kuulostavat maailmassa, jossa jääkaappi voi lähettää valokuvan ja tekstiviestin, että maito on loppumassa?

Verkostojen kunnon arviointi videokuvauksella on hidasta ja ihmisen tekemää työtä. Putkeen laitetaan videokamera, joka kuvaa  ja tallentaa ja jonka ammattilainen katsoo ja arvioi. Verkoston kunnon määrittäminen videon perusteella on kuitenkin haastavaa. Menetelmällä ei myöskään voida arvioida kovin laajaa aluetta kerralla. Lisäksi putket ovat usein väriltään tummia, joka voi vaikeuttaa tehtävää. Menetelmä on kallis.

Vuodon paikantaminen äänen avulla ei ole aina luotettavaa väärien hälytysten vuoksi. Laite kuuntelee verkostoa ja ilmoittaa poikkeavista äänistä, jonka jälkeen se antaa vuotoilmoituksen. Tehokkuuteen vaikuttavat esimerkiksi putken materiaali, liikenteen määrä, maaperä, vuodon koko ja laitteen oma herkkyystaso. Muovisia putkia on vaikea kuunnella ja laite ei välttämättä havaitse vähäistä vuotavaa kohtaa.

Tämän hetken tehokkain menetelmä vuotojen paikantamiseen taitaa olla biosensori. Biosensori havaitsee vuotavan kohdan kadulla tai kiinteistössä ja ilmoittaa siitä suoraan puhelimitse. Menetelmän haitta on hitaus, koska vuoto havaitaan vasta, kun vuoto on aiheuttanut jo näkyvän ongelman. Biosensori on siis ihminen.

Siksi Econetin projekti Smart water voisi olla ratkaisu, joka tuo vesiverkostojen kunnon arvioinnin ja vuotojen paikantamisen nykyaikaan.

Smart water on luomassa etäluettavaa vesimittaria, joka mittaa veden virtausta ja painetta reaaliajassa. Näiden tietojen avulla voidaan laskea reaaliajassa ja tarkasti missä vähänkin vuotava kohta sijaitsee.

Matti Leppäniemi

Kirjoittaja on Econet- konsernin toimitusjohtaja.

Lisätietoja medialle:

Matti Leppäniemi, Econet Oy, puh. 040 553 3001, matti.leppaniemi(a)econetgroup.fi

Antti Herlevi, Econet Oy, puh. 040 565 9635, antti.herlevi(a)econetgroup.fi

Econet Group on vesi- ja ympäristötekniikan palveluyritys. Konserniin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin liikevaihto on noin 22 miljoonaa euroa.

Kehitä vesiosaamisesi uudelle tasolle digitaalisen AQ-asiakaslehtemme avulla. AQ-asiakaslehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa.

Yhteydenottolomake

Yhteystiedot

ECONET OY
Malminkaari 5B
00700 Helsinki
Puhelin: 09 8366 250
S-posti:
Y-tunnus: 2438595-3

 

DEWACO OY
Raviraitti 3
23800 Laitila
Puhelin: 02 461 800
S-posti:
Y-tunnus: 2221862-5

Tervetuloa Econet Group Ltd kotisivulle. Käytämme evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseen, sinulle hyödyllisen sisällön tarjoamiseen ja mainosten esittämiseen. Lue lisää kohdasta evästeet.