Haasteena hävikki ja korjausvelka

Viemäriverkoston saneerausvelka huolestuttaa. Nykyvauhdilla putkien uusiminen kestää 250 vuotta.

Suomen maaperässä kulkee noin 50 000 kilometriä viemäriputkea. Maa- ja metsätalousministeriön kymmenisen vuotta sitten teettämän selvityksen mukaan noin 12 prosenttia eli kuutisen tuhatta kilometriä on erittäin huonossa kunnossa. Pahinta asiassa on, että saneerausvelka on kasvamaan päin.

- Vesihuoltolaitoksissa tilanne kyllä tajutaan ja ollaan valmiit korjauksiin. Kuntapäättäjillä ei kuitenkaan ole samanlaista "kriisitietoisuutta", arvioi Suomen Vesilaitosyhdistyksen (VVY) apulaisjohtaja Mika Rontu.

VVY:n jäsenenä on kolmisensataa vesilaitosta, joista suurin osa on kunnallisia. Ne edustavat yhdessä noin 90 prosenttia Suomen vedenmyynnistä.

VVY:ssä on arvioitu, että nykyisellä vauhdilla viemäriverkoston saneeraus kestää 250 vuotta. Se on aivan liian kauan.

Rontu pudottelee lukuja, jotka saavat epäilijätkin uskomaan, että saneeraus maan alla etenee liian hitaasti. Hänen mukaansa peräti 40 prosenttia jätevesiviemäreissä virtaavista vesistä on vuotovesiä. Lukua pitäisi hänen mielestään ehdottomasti saada pienemmäksi. Vuotovesiä jätevesiviemäriin tulee rikkinäisten jätevesiputkien, liitosten ja kaivojen sekä rikkinäisten tonttiviemärien kautta. Myös sekaviemäröinti aiheuttaa vuotovesiä.

Ronnun mukaan viemärien saneeraustarve on kolminkertainen nykyiseen vauhtiin verrattuna. Vuosittain pitäisi uusia ainakin kaksi prosenttia viemäriverkoston kokonaispituudesta, mutta todellisuudessa siitä uusitaan vain 0,6 prosenttia. Rahassa ilmaistuna vesi- ja viemäriverkostoja saneerataan vuosittain 120 miljoonan euron arvosta kun tarve olisi vähintään 360 miljoonaa euroa vuodessa.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Econet-konsernin asiakaslehti AQ:sta sivulta 9.

Lukisitko mieluummin painettua asiakaslehteä? Lähetä viesti osoitteeseen: info(at)econetgroup.fi niin lähetämme painetun asiakaslehden postitse. Asiakaslehti on maksuton tilaajille.

 

Lisätiedot medialle:

Esa Tuominen

Econet Group on vesi- ja ympäristötekniikan palveluyritys. Konserniin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin liikevaihto on noin 22 miljoonaa euroa.

Jätä yhteydenottopyyntö