Jääkö muovi ikuisiksi ajoiksi vesiin?

juhakontturi

Arvioiden mukaan maapallon merivesiin pääsee noin 40 prosenttia muovijätteestä, joka on kiloina noin 4-12 miljoonaa tonnia. Ongelma voi tuntua kaukaiselta järvisuomalaiselle, mutta muovi ja erityisesti mikromuovit ovat kasvava ongelma järvissä ja jätevesilaitoksille. Jäteveden käsittelyssä pieniä muoveja ja mikromuoveja on hyvin vaikeaa poistaa. Luontoon päästessään muovi ei maadu, vaan kertyy ravintoketjuihin.

Pumpulipuikot ovat erinomainen esimerkki kooltaan isommasta ja ongelmallisesta muovista jäteveden käsittelyssä. Jäteveden puhdistuksessa käytetään välppiä, eli ikäänkuin siivilöitä kiinteän aineksen poistoon, mutta kapeat puikot hulahtavat välpistä läpi.

Tämän vuoksi suuremmatkin muovit, kuten pumpulipuikot ovat haasteellisia jäteveden puhdistuksessa. Lisäksi ne jauhautuvat mikromuoviksi ajan kuluessa.

Kerran luontoon päässyt mikromuovi myös jää sinne. 

Muovien poistamiseksi on olemassa puhdistustekniikkaa, kuten MBR-kalvotekniikkaa. Uuden tekniikan käyttöönotto ei ole aina helppoa jätevesilaitokselle, vaan voi tuottaa lisätöitä ja kustannuksia. Siksi pitää palata muovin lähteisiin.

Tärkeä oivallus on muovin vähentäminen.

Yksi tehokas keino olisi, jos kuluttajat äänestäisivät jaloillaan.

Kuluttajilla on vapaus valita ostetaanko kaupasta keinokuituisia tai luonnonkuituisia vaatteita, ostetaanko mikromuovia sisältävää kosmetiikkaa tai laitetaanko pumpulipuikot vessanpönttöön.

Kukaan ei ole riittävän vahva yksin taistelemaan muovia vastaan.

 

Juha Kontturi

Kirjoittaja on Econetin suunnittelupäällikkö.

 

Lisätiedot medialle:

Juha Kontturi, Econet Oy, matkap. 0400 422 850, juha.kontturi(at)econetgroup.fi

Econet Group on vesi- ja ympäristötekniikan palveluyritys. Konserniin kuuluvat Econet Oy, Dewaco Oy ja Oy Slamex Ab. Helsinkiläisen Econetin tehtävänä on suunnitella ja tarjota ratkaisuja puhtaan veden sekä ympäristön puolesta maailmanlaajuisesti. Laitilassa sijaitseva Dewaco on puolestaan erikoistunut lietteen tiivistykseen, kuivaamiseen ja poistoon. Lahtelainen Slamex suunnittelee ja valmistaa laitteita veden- ja jäteveden käsittelyyn. Konsernin liikevaihto on noin 22 miljoonaa euroa.

Jätä yhteydenottopyyntö